Allmänna frågor kring Odie’s produkter 

 

Finns det några skadliga kemikalier i Odies produkter?

•Nej! Det finns inga skadliga kemikalier, lösningsmedel, VOC-medel, eller härdare i Odie’s impregneringar. 

 

Tillämpningsområden?

•Odie’s ytbehandlingsprodukter kan användas på i praktiskt taget alla ytor. Detta innefattar även, men är inte begränsat till trä, betong, marmor, tegel, metall, plast, läder och epoxy.

 

Kan Odie’s produkter användas för utomhusbruk?

•Alla Odie’s produkter kan användas utomhus med undantag för våra Oxi- och Dark-produkter. När du är färdig med ett utomhusprojekt, särskilt ett större sådant som till exempel ett däck, rekommenderar vi att du först applicerar ett lager av våran Super Penetrating Oil, och sedan följer upp med ett lager av vanlig Odie’s oil.

 

Hur kan jag rengöra föremål som har behandlats med Odie’s produkter?

  • Det finns två sätt på vilka föremål som har behandlats med Odie’s produkter:

1. Du kan blanda 1 del vinäger med 10 delar vatten och rengöra med ett stycke Bomullsfrotté.

2. Du kan använda diskmedel och vatten men kom ihåg att spola bort allt lödder och skum och torka av.

 

Varför bör jag förnya min ytbehandling?

•Du bör förnya din ytbehandling när du märker att denna börja bli matt. Många kunder upplever inte detta förrän efter många år, men detta beror även på hur materialet ifråga har hanterats. Men i de flesta sammanhang är detta först nödvändigt efter flera års bruk. För att återfå glans behöver du endast tillfoga ett tunt lager av original Odie’s oil och låta det sugas in. Låt sedan träet vila i cirka 45 minutes och torka sedan bort resten.

 

 

Kan jag använda Odie’s oil på redan existerande fläckar eller redan behandlade ytor?

•Ja, men det är alltid bäst att använda Odie's direkt på trä så att det kan sjunka in i träets fibrer och på så sätt skapa en barriär som skyddar mot fläckar och vatten, någonting som gör Odie's produkter så effektiva. Det är alltid bästa är att använda Odie’s produkter. Nedan kan du läsa hur du kan göra en flack genom att använda Odie’s produkter.

 

 

Hur många kvadratmeter kan täckas av en 9oz(266ml)-burk Odie’s oil? och av övriga produkter?

•Beroende på vilken typ av virke som behandlas kan Odie’s Oil täcka allt ifrån  - 40  på de flesta typer av hematrä. Den är marknadens mest effektiva ytbehandling!

 

Odie's Wood Butter täcker upp till 55.7  per burk och Odie's Wax upp till 92.9 m² per burk. Odie's Solvent-free Super Penetrating Oil utan lösningsmedel kan täcka upp till 55.7 m² per burk

 

Hur länge kan jag förvara Odie’s produkter innan dess att det torkar?

•Efter att förpackningen har öppnats börjar Odie’s olja direkt att hårdna. Används inom 6 månader efter öppnande. Konserveringsmedel kan användas för att förhindra denna process. Om du sedan märker att produkten har ett härdat lager av harts ovanpå kan du skrapa bort detta.

  

 

 Vilka produkter ska jag använda?

 

När ska jag använda Odie’s Solvent-free Super Penetrating Oil?

Odie’s Super Solvent-free Penetrating Oil ska använda när du är i behov av extra stabilitet eller när du ska täcka ett större område. Dess konsistens är tunnare än de vanliga Odie’s Oil, men ger ändå skydd och glans. För bästa möjliga skydd, särskilt då du jobbar utomhus, rekommenderar vi att du först applicerar ett lager av Odie’s Solvent-free Super Penetrating Oil för att sedan applicera ett lager av vanlig (regular) Odie’s Oil.

 

Vad är skillnaden mellan hårdvaxolja och vax?

•Vaxet är ett traditionellt hårdvax och appliceras oftast på slutet för att ge ett extra skydd. Det är också en fristående finish. Vi föredrar att använda det på ljusa träslag för att behålla den ljusa tonen (för att inte dölja ådringen). Hårdvaxoljan är en hybrid mellan olja och vax och en har en mjukare konsistens. Den används som ett påbyggande skikt och ger extra skydd och glans. Den kan även användas fristående.

 

Bör jag använda hårdvaxoljan eller vaxet?

•Vaxet används i mycket små mängder och bör användas när du är på jakt efter ökat skydd och en ökad glas. Hårdvaxoljan bör användas när du är på jakt efter ökat skydd, massa och en ökad glans. Båda dessa produkter kan användas fristående men det rekommenderas varmt att de används tillsammans med Odie’s Oil som extra skikt för ett ökat skydd och en ökad glans.

 

Vad är skillnaden mellan Odie’s Universal Oil, Odie’s Wood Flooring Oil och original Odie’s Oil?

•Det är ingen skillnad! Märkena skiljer sig endast åt i att de betonar det mångsidiga hos våra produkter och att beskrivningarna på respektive produkt ger en detaljerad beskrivning om hur produkterna kan användas.

 

Kan jag blanda Odie’s Oils med pigment

•Javisst, alla oljevänliga pigment kan blandas med Odie´s oljor för att skapa mönster eller nyanser. Vi rekommenderar dock Mr. Cornwall’s Creative Colours.

 

Hur kan jag använda Mr.Cornwall’s Creative Colours?

•Du kan skapa egna mönster och fläckar genom att använda Odie’s produkter. För att göra detta kan du antingen blanda Odie’s oil direkt med Mr.Cornwalls Creative Colours.

 

Varför är vaxet så hårt?

  •  Vaxet är ett traditionellt hårdvax vilket innebär att det ska vara hårt. Du behöver endast skrapa bort en liten del av vaxet.

 

 

Odie's på trä

  

Behöver jag slipa mellan antalet lager?

•Du behöver inte slipa mellan de att du applicerar ett lager. Bearbeta endast träet med grov trasa, låt det sedan verka i cirka en timme och torka sedan av; denna process bör upprepas för varje ytterligare lager av olja, hårdvaxolja eller vax samt för varje kombination av dessa tre produkter. 

 

Hur lång tid bör virket torka innan behandlingen?

•Torkningstiden för de flesta träsorter är mellan 2-3 veckor. För valnöt är torkningstiden cirka 3 veckor. Det är mycket viktigt att du låter virket torka ordentligt för att nå bästa resultatet.

 

 

 

När kan jag börja använda det behandlade virket?

    • Du kan börja använda virket direkt. Du bör dock vara försiktigt och se till att inga fuktiga föremål placeras ovan på virket innan torkningstiden har fullföljts. (se: Ovan)  
    • Om du har använt Odie’s produkter på golv rekommenderar vi att du väntar 72 timmar innan du placerar dina möbler ovanpå golvet. Låt inte fuktiga föremål eller väta komma i kontakt med golvet innan dess att torkningstiden uppnåtts.

Hur får jag en starkare glans?

•Glans och lyster beror delvis på hur virket har behandlats men även på hur det sandats och slipats. Ju finare sandpapper som har använts desto mattare blir ytan. Ju kornigare sandpapper som har använts desto kraftigare blir virkets glans och lyster. Var noggrann när du slipar med ett grovkornigt sandpapper för att få en jämn yta.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen