Tips och tekniker för finish med Odie’s produkter

NYCKELN: FÖRSTÅ PRINCIPEN, FÖRSTÅ PRODUKTEN.

Om du förstår principen bakom Odie’s oljeprodukter så kommer du att förstå hur samtliga produkter i sortimentet kan användas för ett framgångsrikt resultat.

Principen bakom Odie’s oljeprodukter är följande:

Trä utgöras av ett system av stråliknande träfibrer, cellulosa. Det huvudsakliga syftet bakom detta system är att skifta vatten och lignum (oljor) längs med det levande trädet. När trädet dör och trädets virke torkar är både vatten och oljorna i stort sett helt försvunna. Virket är nu som en torr svamp och det är redo att absorbera all fukt det kommer i kontakt med. Vilket kan vara mycket problematiskt.

Eftersom miljön såväl som fuktnivåerna ändras kommer trädet att absorbera och tappa fukt vilket kommer leda till rörelser och skiftningar i virket. Detta är orsaken till sprickbildningar, krackeleringar och brutna grenar. Vad kan vara bättre än att undvika sprickbildningar, krackeleringar och brutna grenar på än att åter-introducera och stabilisera träet med naturliga lignum-oljor och för växter naturliga vaxsorter. Odie’s produkter är framtagna för att röra sig längs med och för att bindas samman med träets fibrer och på så sätt skapa en naturlig barriär som skydd mot elementen. Odie’s produkter är framtagna med endast de bästa naturliga oljorna och vaxsorterna för att skydda träet och för att säkerställa en lång livslängd hos träet (precis som naturen tänkt) och samtidigt lämna en naturligt estetisk vacker finish efter sig, en finish som kan nå vilken nivå av glans som helst. Allt detta utan förekomsten av skadliga kemikalier eller lösningsmedel, vilket i sin tur bidrar till ett långt liv. Vad kan vara bättre än detta?

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR DE GRUNDLÄGGANDE FEM ODIE-PRODUKTERNA

Odie’s Oil

Detta är en träfinish och stabilisator som kan använda på praktiskt taget alla material. Till skillnad från många andra oljemärken torkar faktiskt Odie’s Oil och gör vad den ska!

- Använd på exotiska träslag.

- Använd för att uppnå önskad glans.

- För inomhus- och utomhusbruk.

– Använd som stabilisator och förseglare.

Odie’s Oxi Oil

Precis som Odie’s Oil är Odie’s Oxi Oil också en all around träfinish och stabilisator. Dess styrka är förmågan att ta fram och bevara träets naturliga och djupa färg.

- Använd för att mörka träet och lyfta fram svärta och kontraster med åren.  - Använd för att uppnå bärnstens-effekt.

- Använd för att uppnå en antik effekt på ek och tall.

- Gör sig utmärkt på material som mahogny, körsbär och andra mörkare träslag, även de exotiska.

- För inomhusbruk.

                                                                                                                                                                                         

Tips och tekniker för en finish med Odie’s produkter

Odie’s Hårdvaxolja för trä

 

Liksom Odie’s Oil, är Odie’s hårdvaxolja för trä en fantastisk träolja och stabilisator som åstadkommer en kraftigare glans än Odie’s Oil och Odie’s Oxi fast, men med mindre påverkan på virkets färg. Den liknar mer ett mjukvax men har mera egenskaper än ett typiskt vax.

 

- Använd ovanpå Odie’s Oil eller Odie’s Oxi Oil för en ökad glans.

- Använd för att skydda blött virke och för att skydda och stabilisera våta och problematiska träprojekt.

- Funkar utmärkt på exotiska träslag.

- Använd tillsammans med andra Odie’s produkter för att åstadkomma en våt högglans. Vänligen se: tips.

-Kan användas för inomhus- och utomhusbruk.

Odie’s Wax

Odie’s Wax är ett högkvalitativt superhårt hårdvax som kan användas på alla slags träytor.

- Använda fristående eller som ett högglansvax ovan på vilken oljefinish som helst.

- Kan användas på ljusa träslag när minimal färgpåverkan önskas.

- Lämpar sig utmärkt för arbeten med lönnträ eftersom den förstärker glansen medan nästintill ingen färgförändring.

- Använd tillsammans med andra Odie’s produkter för att åstadkomma en våt högglans. Se: tips.

- Kan användas för inomhus- och utomhusbruk.

Odie’s Super Penetrating Oil

-Färgar med oljekompatibel färg eller pigment

-Lämplig för högabsorberande träytor 

-Passar perfekt att blanda med våra pigment

Odie’s Super Penetrating Oil har alla fördelar från Odie’s Oil, men innehåller ett naturligt citronbaserat lösningsmedel.

- Använd vid applikationer där en lösningsmedelsbaserad finish är nödvändig.

- Använd tillsammans med andra Odie-produkter för att uppnå en våt, glansig look. Se: Tips.

FINISH MED ODIE’S PRODUKTER KUNDE INTE VARA ENKLARE

Det mest fantastiska med Odie’s Oil och de övriga produkterna är att det inte finns något fel sätt att skapa en finish med dem. Kom dock ihåg - Använd alla Odie’s finish som ett vax. Applicera produkten, låt den sjunka in och putsa fram en vacker glans! Den enda regeln du behöver komma ihåg är att all Odie’s ytbehandlingsprodukter måste torkas av från ytan. Utöver detta säger vi “var kreativ och ha roligt”. Så enkelt är det.

 

Planera ditt tillvägagångssätt

Varje ytbehandling med en av Odie’s ytbehandlingsprodukter kan göras på ett unikt sätt för att nå önskat resultat. Till exempel, ta hänsyn till följande detaljer som kan tänkas påverka resultatet hos ditt projekt:

 

- Träets fibrer och färg

- Mängden fukt i träet     

 - Önskad lyster

-  Ytbehandling* - till exempel – slipning

- Den mängd tid som du är beredd att lägga på ytbehandling

- Funktion eller slutgiltigt syfte

 

Tips och tekniker för ytbehandling med Odie’s produkter

Kom ihåg att Odie’s Finish Line är ett system som arbetar med träets naturliga egenskaper. Ingen av Odie’s ytbehandlingsprodukter lämnar efter sig en yta som är separerad

från träet. De förenar sig med träet på så många olika nivåer och blir till slut en del av träet. Med all denna kunskap bör varje bit virke närmas, förberedas och behandlas med valfri kombination av Odie’s Finish Line för en högkvalitativ ytbehandling med önskat resultat.

Det finns många olika sätt, kombinationer och tekniker med vilka våra produkter kan användas. I kontrast till andra ytbehandlingsprodukter finns det ingen mall för en perfekt ytbehandlingsteknik som passar alla lägen. Vi har lagt märket till att våra kunder väljer att använda våra produkter på deras egna, unika sätt i syfte att ta fram skönheten i varje enskilt stycke virke. Odie’s Finish

Line är definitivt inget tråkigt! Denna produktlinje har definitivt inget att göra med polyuretanbaserade produkter eller andra typer av ytbehandlingsprodukter som gör att varje enskilt material får en “plastig” yta oberoende av virkets inneboende egenskaper. Om du uppskattar hur pass unikt varje enskilt stycke virke kan bli, så är Odie’s produkter verkligen någonting för dig!

LÅT OSS GÅ VIDARE TILL DET PRAKTISKA

Du har nu planerat ditt tillvägagångssätt. Du har slipat och förberett träet. Nu är det dags för ytbehandling.

Tips och instruktioner för användning av Odie’s Oil och Odie’s Oxi Oil

Det grundläggande

1 - Applicera Odie’s Oil eller Odie’s Oxi Oil med en pensel, slipverktyg, (stålull eller dylikt), med dina händer eller med en trasa. Du kan använda i stort sett vilket verktyg som helst! Gnugga alltid ordentligt när du applicerar oljan ovanpå ytan. Detta gör att produktens speciella formula trängs in i träet och aktiverar dess fibrer vilket gör att träet öppnar sig för ytbehandlingen och förenas med oljan och vaxet. Gnugga ordentligt! Ju desto mer du gnuggar, desto bättre blir resultatet! Applicera olja efter behov. Mer olja behövs om träet suger åt sig all olja från ytan. Du vet att du har applicerat nog med olja när ett oljeskikt ligger kvar på ytan.

 

2 - Låt oljan sjunka in i träet i ungefär 40 minuter. Om oljan har sjunkit in i virket men ytan känns fortfarande torr så bör du applicera mer olja. Upprepa denna process fram tills dess att träet känns mättat. Om virket du jobbar inte längre kan absorbera olja och om olja ligger kvar på ytan hos alla virkets delar betyder detta att träet är mättat med olja.

3 - Nu när virket är mättat med olja, sätt det åt sidan och låt ytbehandlingen ta form

i minst 40 minuter. Du kan vänta upp till 24 timmar. Kom bara ihåg ju längre du väntar, desto svårare blir det att torka av ytbehandlingen (resultatet kan variera).

4 - Efter att ytbehandlingen har fått verka i 40 minuter, ta en torr och ren trasa och torka hela ytan tills dess att hela ytan är fri från olja. Torka ordentligt! Virket ska kännas torrt och redo vid beröring.

5 - Lägg virket åt sidan och låt torka i 72 timmar.

 

Tips och tekniker gällande ytbehandling med Odie’s produkter

Applicering av Odie’s produkter för skydd och ökad glans

Efter att virket har torkat i 24 timmar kan du applicera ytterligare ett lager av Odie’s Oil eller

Odie’s Oxi Oil för ytterligare glans och skydd. Det är bara att upprepa proceduren som beskrivs ovan. Du kan applicera så många lager som du önskar.

Tips och tekniker för ytbehandling med Odie’s hårdvaxolja för trä och Odie’s vax

Både Odie’s hårdvaxolja för trä och Odie’s vax kan användas som fristående ytbehandling.

De ger båda ifrån sig en unik glans och lyster.

 

Använd Odie’s hårdvaxolja för trä för att minska krackeleringar

Odie’s hårdvaxolja för trä kan användas på våta trästycken tillsammans med Odie’s Oil eller Odie’s Oxi Oil som stabilisator. När du använder Odie’s hårdvaxolja för trä tillsammans med Odie’s Oil, kan du svarva ett vått trästycke till den form du önskar och använd Odie’s hårdvaxolja för trä för att minska krackeleringar och rörlighet i träet. Prova följande teknik för bästa resultat:

1-Rotera virket och applicera Odie’s Oil tills dess att träet är mättat utan att torka av.

2-Applicera sedan ett lager av Odie’s hårdvaxolja för trä.

3-Lägg stycket åt sidan, utom räckhåll för solen i en stabil miljö tills dess att rätt EMC-värde (fuktighetsnivå) har uppnåtts.

4-Applicera sedan ett lager av Odie’s Oil, Odie’s Oxi Oil eller Odie’s Super Penetrating

 Oil för att återaktivera ytbehandlingen och putsa tills dess att önskad lyster har uppnåtts.

Odie’s vax som ytbeläggning

Alla Odie’s ytbehandlingsprodukter för trä kan behandlas med Odie’s hårdvaxolja för trä för ökat skydd och en ökad glans!

 

Roliga tips och tekniker

För ökad glans och skydd

Applicera ett lager av Odie’s hårdvaxolja för trä eller Odie’s vax efter att ett lager av Odie’s

Oil eller Odie’s Oxi Oil har applicerats för ett förstärkt skydd och en ökad glans. Odie’s hårdvaxolja

och Odie’s vax appliceras i stort sett på samma sätt. Det är bara att följa tidigare inställningar. Applicera så många lager du önskar.

Ett tips på hur du kan nå en ännu högre lyster!

Låt torka i minst 24 timmar innan du applicerar Odie’s hårdvaxolja för trä och applicera sedan ytterligare ett lager av Odie’s Oil eller Odie’s Oxi Oil, men torka genast bort detta lager

(ingen verkningstid). Detta kommer att ge virket en ljus lyster och ett vått utseende! Syftet med detta sista, tunna lager av olja är att förfina effekten av det senaste lagret av Odie’s hårdvaxolja.

Samma process kan användas med vaxet.

 

Tips och tekniker för ytbehandling med Odie’s produkter

Få ett vått och glansigt utseende med Odie’s Super Penetrating Oil och Odie’s hårdvaxolja för trä

för att få ett vått och glansigt utseende använd då Odie’s Super Penetrating Oil ovanpå Odie's hårdvaxolja för trä. Det balanserar ut hårdvaxoljans lager och ger en ökad glans.

Ett tips på hur du kan spara tid

Ett annat sätt att avsluta en ytbehandling med Odie’s Oil och Odie’s hårdvaxolja för att åstadkomma en starkare glans utan att följa de tekniker som rekommenderas ovan, kan du göra följande:

1-Applicera ett grovt lager av Odie’s Oil, Odie’s Oxi Oil eller Odie’s Super Penetrating

 Oil. Applicera sedan Odie’s hårdvaxolja på samma gång.

2-Arbeta flitigt in denna blandning av Odie’s Oil och Odie’s hårdvaxolja. Försök att få så mycket av oljan att sugas in i träet. Återigen, om virket börjar kännas torrt, applicera då tillräckligt med olja tills dess att virket känns mättat.

3-Vänligen vänta i 40 minuter eller längre och polera sedan ytan ORDENTLIGT och rengör sedan KOMPLET.

4-Låt sedan virket torka i 72 timmar. Denna process kommer att ge virket en högre lyster än vid en ytbehandling med enbart Odie’s Oil men inte lika fullständig lyster som vid den behandling med Odie’s hårdvaxolja som beskrivs ovan.

Anmärkningar gällande polering

Samtliga Odie’s produkter kan användas som en friktions baserad polish, and alla Odie’s ytbehandlingsprodukter kan användas tillsammans med mekaniska applikationer för polering. Faktum är att den hetta som skapas då ytan poleras med hjälp av mekaniska applikationer ofta påskyndar processen. I de flesta fall är virket helt färdigt för användning efter att det har polerats med hjälp av en poleringsmaskin eftersom hettan får ytbehandlingen att torka mycket snabbare.

Avslutande anmärkningar

En påminnelse angående oljedränkt trasor

Varning: Trasor som har använts tillsammans med olja eller lösningsmedel är självantändande. Kassera trasorna i en förseglad behållare.

Odie’s Oil vill att du ska lyckas!

Alla Odie’s produkter är framtagna för att fungera fristående såväl som tillsammans. Med denna flexibilitet tillåts du att anpassa ytbehandlingen efter just dina behov och kan på så vis skapa ett projekt som är helt och hållet ditt.

Vi kan endast ge tips på hur du kan uppnå olika resultat, men med dina egna händer kan du nå vilket resultat du än önskar. Det är den enklaste ytbehandlingen som går att använda och som ger ett fantastiskt resultat. Odie’s Oil är en ytbehandling som tar fram konstären i dig!

© 2013 Alla rättigheter förbehållna av Odysseus Cornwall’s Outstanding Oils and Waxes. Kopiering och nytryck får endast ske för personligt bruk.Nytryck, kopiering helt eller delvis för publicering eller någon annan användning får inte ske utan skriftligt tillstånd.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen