Frågor och svar på vår epoxi från kunder:
Fråga 1:
Hej
Jag kikar på er gjutepoxi och jag undrar, hur blank blir ytan på epoxit? Jag har förstått att inte alla epoxi blir fina utan att slipa eller ett lager med någon extra blank tunn yt-epoxi ovanpå. Det epoxit jag använder nu är en helt vanlig gjutepoxi och det behöver ingen ytbehandling men det är dyrare än det ni har.
Jag undrar även ifall jag till exempel gjuter en kub i flera lager, kommer jag att kunna se brytningen mellan lagren när man vinklar kuben och tittar från sidan? En annan epoxisäljare säger att deras epoxi inte ger synliga lager men det låter lite för bra för att vara sant.
Svar 1:
Epoxyn är så klar som en epoxy kan bli, som vatten. Och så länge man har samma mängd färg i varje lager så syns det inte att man gör olika lager.
Fråga 2:
Hade epoxi klarat sig utan synlig linje (flera lager)?
Svar 2:
Hej! Nej, det blir ingen synlig linje så länge man har samma mängd pigment. Har man inget pigment blir det ingen linje alls.
Fråga 3:
Hur stå sig denna epoxi mot värme, vatten å så? De lack jag använt tidigare smälte, och varma tallrikar fastnar och det blir märken.
Svar3:
Det tål hur mycket vatten som helst, värme ca 80 grader utan att det blir märken.
Fråga 4:
Jag ska tillverka knivskaft från en blandning mellan epoxi och trä. (Trä, epoxi, trä, epoxi)
Kommer det att hålla?
Svar 4:
Ja, det kommer att hålla.
Fråga 5:
Hej. Har köpt droppar för färgsättning till mina klara epoxy. Önskar en hög densitet på färgen. Finns det några rekommendationer på hur många droppar/enhet man skall blanda i? Vägledningen på burken säger inte så mkt om det.
Svar 5:
Om man vill ha en solid färg så är Micapulver bäst. Men om man inte vill ha det metallic stuket, så får man ha i många droppar. De här dropparna är gjorda för att få en transparent färg. Inte så dryga m.a.o.
Hur mycket är olika för olika färger, man får prova sig fram lite
Fråga 6:
Hej, fäster er Gjutharts på polymerlera?
Svar 6:
Ja, Gjutharts fäster på polymerlera., och ger en snygg glansig och tålig yta på leran.
Fråga 7:
Behöver jag någon armering av något slag när jag gjuter med epoxy resin, eller håller det endå?
Svar 7:
Nej, du behöver ingen armering när du gjuter, men om du gjuter epoxy tillsammans med trä så är det viktigt att trät är torrt och att du minimerar rörelser i trät.
Fråga 8:
Jag ska bygga en form av trä, för att sedan gjuta i med er epoxi, och undrar om jag behöver något släpp medel så att formen inte fastnar.
Svar 8:
Om du ska bygga formen i trä så kan du tejpa kanterna med vanlig packtejp, eller väv-tejp (gorillatejp fungerar bäst). Täta formen med limpistol sedan.
Fråga 9:
Funderar bara om de går att lösa upp epoxyn o använda att spruta som lack till gitarrer?
Fler tunna lager under långsamt arbete?
Och i så fall vad löser man upp er epoxy med i så fall? Tinner?
Alternativ två är att pensla o ha någon typ av rotationssystem som gör att inte lacken inte rinner o bildar klumpiga sektioner på instrumentet.
Svar 9:
Jag rekommenderar inte att spruta epoxy.
Jag hade nog Tvärtom kanske låta den härda i någon timma så att den tjocknar lite. Sedan penslat och värmt på med värmepistol.
Rotation är bra, de använder man ofta när man lackar t.ex. beten för att det inte ska rinna av.
Man kan tunna ut med lite acetone. Men det rekommenderas inte då det kan bli giftigt.
Fråga 10:
Hej har fått önskemål om att renovera ett äldre bordsmodell superellips.
Min spontana idé var att slipa med ytan lite lätt. Lägga på ett lager med klar epoxy sedan lacka det med lämplig lack. Jag vet att båtbyggarna gör så för att minimera antalet lager av lack ex.
Tänker att epoxy kan fylla lite av de små ojämnheter som uppstått efter år av slitage.
Vad tänker ni om det?
Svar 10:
Det funkar bra att göra en "coating" av epoxy. Och sedan lacka på. Om du låter det rinna över kanterna så rekommenderar jag att tejpa undersidan så slipper du slipa bort så mycket droppar sedan.
Man kan också göra en ram och pensla kanterna efteråt.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen